Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
 
 
nyheder  « klik her for at komme tilbage til listen
 
Hårde klodser – og blå rødder
14-04-2008 | Af Henrik Friis

Raunchy - travle hårde drenge

Danske metal-bands har om nogen blikket rettet stift mod udlandet - i erkendelsen af, at det internationale marked er vejen frem både økonomisk og karrieremæssigt for denne hårde del af rock-genren.

Traditionen tro sætter årets SPOT en ære i at præsentere de aktuelle stærke tunge kræfter inden for rocken for festivalens internationale gæster – en indsats der så følges op resten af året via den støtte til internationale koncerter som ROSA - Dansk Rock Samråd og MXD – Music Export Denmark giver: Gennem de senere år gælder det bl.a. Hatesphere, Raunchy, The Psyke Project og Mnemic.

I år er der fire metal-navne på SPOT-plakaten – tre danske og et islandsk:

Raunchy er klar til en ny tørn på SPOT og er netop vendt hjem efter indspilning af gruppens 4. album som får Europa-release 30. juni. Raunchy skal desuden på MTVs ”Headbangers Ball”-tur og når inden det at deltage i et større musikeksportprojekt i Kina i denne måned. Pilgrimz’ metalliske rock’n’roll er også på Headbangers Ball-turen - ud over SPOT - og skulle i denne uge løfte sløret for hvilket selskab, der skal stå for den verdensomspændende udgivelse af gruppens nye udspil.

Tredje danske navn er KLoAK, som måske nok er ved at lægge lidt afstand til den rendyrkede metalliske etikette, men som stadig fremstår som en flok meget hårde musikalske hunde – og så er der islandske Celestine, der  er undergrundsmetal af fremmeste skuffe, og som bruger Danmarks-besøget som startskud til en Nordeuropæisk turné.


Gypsies - Shaka & co. får besøg på scenen af
blues- og soul-sangeren James Loveless


Blåt til SPOT
SPOT Festivalen 2008 tager også livtag på de blå toner. Ikke de gængse, men på bluesens roots i en moderne indpakning, som svarer til SPOT festivalens ambitioner om at præsentere nye musikalske trends og strømninger.

Ideen opstod under et interview mellem SPOTs leder Gunnar Madsen og journaliststuderende Hans Christian Bugge – om overførselsindkomster! Men som man siger:  ”journalistik kan føre til alt…”, så Bugge (der selv er udøvende bluesmusiker) og Madsen udviklede efterhånden konceptet til et blåt roots-indslag på SPOT, hvor der  præsenteres et program med bands, der har en helt klar tråd til den gamle blues og rootsmusik, men fortolker dette på en nutidig facon.

Et spændende genrekryds bliver Gypsies vs. James Loveless, hvor rock/pop/hiphop/r&b-favoritterne krydser klinger med den amerikansk/århusianske blues- og soulsanger -  bl.a. kendt fra Shades Of Blue. Hyperaktuelle Gypsies hár faktisk roots-blues’en som en del af inspirations-repertoiret, og så er Gypsies-sanger Shaka i øvrigt søn af James…


Ben Hernandez & Nathan James
- amerikansk duo til SPOT.
One-Eyed Mule er til psykedelisk garage-folk/blues med hang til dronende, hypnotiske elementer og pluk fra spaghettiwestern-lydbilleder og americana.  Mike Andersen Band tolker nutidigt alle de afroamerikanske rødder, som gruppen holder af –  de benytter sig også af rap på det seneste album – og er allerede erfarne på de internationale landeveje. Mens Thorbjørn Risager bygger videre på 50’ernes New Orleans-blues og 60’ernes rhythm’n’blues.

Endelig får SPOT amerikansk selskab af duo’en Ben Hernandez & Nathan James:
- Det var vigtigt for mig ikke udelukkende at præsentere danske fortolkninger, men også en frisk førstehåndsbetragtning fra genrens moderland, fra et band der er hotte og koger lige netop nu, siger Hans Christian Bugge om indlemmelse af amerikanerne.

Blue roots-programmet præsenteres som samlet pakke lørdag 7. juni på Filuren i Musikhuset Aarhus.